Tajni recepti velikih majstora uspeha

Kukanje je za kukavice
Kukanje je za kukavice
May 26, 2016
bez-bolova-molicu
Bez bolova, moliću lepo
May 26, 2016

Tajni recepti velikih majstora uspeha

Tajni recepri velikih majstora uspeha

I sama sam kao i mnogi u Srbiji, u jednom trenutku svog života, sedela besposlena u sobi i bespomoćno dumala šta ću i kako ću. Posla ni od korova. Već mi bilo postalo žao vremena koje sam trošila na slanje i doterivanje CV-a. Jedino što sam znala je da ne smem da očajavam, da ne smem da se predam. Ali šta da radim? Pošto sam tada konkurisala za poslove u prodaji odlučila sam da, kad već imam slobodnog vremena, naučim sve što se o toj temi naučiti može, tako da mi, uz predhodno iskustvo, to novo znanje može pomoći da briliram na eventualnom razgovoru za posao.

Čitala sam kao omađijana. Kad sam shvatila da je gradivo previše obimno počela sam da hvatam beleške, da zapisujem bitne činjenice i informacije koje sam smatrala da bih morala zapamtiti. Nekoliko meseci kasnije ispred mene stajala je sveska puna znanja i mudrosti, a iza mene desetak proučenih knjiga. Teze u svesci bile su poprilično izmešane, pa sam odlučlila da ih poređam po temama i nekako organizujem. Da ne bih opet pisala počela sam da kucam stranicu po stranicu na svom starom kopjuteru. Iz zezanja dala sam svom projektu naziv – „Tajni recepti velikih majstora uspeha”.  Posle dodatnih mesec ili dva ispred mene je stajala mala knjiga od 84 stranica i preko 35,000 reči, sa sve naslovima i podnaslovima, uvodima, razradama i zaključcima. Shvatih da sam iz dosade sastavila knjigu.

Ova knjiga ni dan danas nije objavljena. Moj trud bio je uzaud. Ali…da li je?

Dobar deo moje knjige bio je o tome koje osobine neko treba da ima da bi postao uspešan i ispunjen. O tome kakav treba da bude njegov um i kako se um trenira; koliko je um moćan i kako je zauzdan um u stanju da promeni ne samo čovekov karakter nego i njegovu realnost. Naučila sam puno o moći verovanja, o pozitivnim afirmacijama, vizuelizaciji, o savršenstvu strpljenja, oprosta, razumevanja. Da, možda čudno zvuči, ali sve su to osobine koje su neophodne za uspeh. To što gledate proste, bezobrazne, neotesane, bezobzirne ljude u besnim automobilima, to ne znači da su oni uspešni. Naprotiv, to samo znači da su nekako došli do velike količine novca. Ništa više. Ali, da li će ga zadržati i da li će ga glavom platiti to se ne vidi na njima. Vidi se samo brend garderobe i znak na automobilu. To nije uspeh. Ne zavaravajte se.

Uspešan čovek je onaj koji je svojim poštenim radom napredovao, postao neko i nešto i uspeo da zaradi nekakvu sumu novca koja mu je sasvim dovoljna da prijatno postoji u ovom svetu. Uspešan čovek je smiren, razuman, strpljiv, tih, umeren, pravedan, saosećajan, uporan u svojim zamislima. Uspešan čovek je onaj koji radi isto koliko i njegovi zaposleni, ako ne i više. Uspešan je onaj koji veruje u ljudskost i dobrotu, koji veruje da se dobro dobrim vraća, koji veruje u poštenje i fer odnos. Uspešan čovek je onaj koji ceni iskrenost, poštovanje, odgovornost, samo-kontrolu i ličnu inicijativu. On stalno nešto novo uči, isprobava i stalno se trudi da poboljša svoj posao kako bi prosperirao i on i svi oko njega. Uspešan čovek je darežljiv, velikodušan i spreman da pomogne. On će sebi stvoriti šansu, ako mu se ona ne ukaže sama.

A kako se stvara šansa? Radom. Bilo kakvim. Samo ne sedenjem i kukanjem. Definitivno ne kafenisanjem po gradskim kafićima i poslastičarnicama. I definitivno ne gledanjem „mentalnog đubreta“ na diskutabilnim TV stanicama. Ako nemaš posao radi nešto što voliš i što te zanima. To što si ubeđen da nema šanse da postigneš neki uspeh u tome, to je samo tvoje tvrdokorno verovanje. To ne predstavlja istinu. Kolo sreće se okreće! Nikada to ne zaboravi. Čovek koji veruje u pozitivan ishod, koji veruje u sebe, koji nikada ne odustaje, koji je pozitivan i optimističan, dobar u duši i otvorenog srca, naćiće uspeh, pa taman ovaj bio zakopan sto metara ispod zemlje – recimo naćiće blago kopajući bunar kao uslugu svojoj staroj baki. Onaj koji sedi skrštenih ruku, sa izgovorom da nema posla, a zdrav je, prav, u punoj snazi kukavica je, lenjivac, slabić, gubitnik. Ako nemaš posla idi pomozi nekom u nevolji. Nađi se deci bez roditelja pri ruci, starcima, životinjama. Učini nešto! Život će te sigurno nagraditi. Garantujem.

Iako moja mala knjiga i dan danas čuči u mom kompjuteru, moj trud se isplatio. Ja sam sebe naučila da postanem sve ono što je potrebno za uspeh. Da usvojim svaku onu divnu osobinu koja kiti pobednika. I pobednik sam i postala. Doduše ne u prodaji. Postala sam pisac. Tako je moj život mene nagradio.