Ništa ne brini, sve će biti u redu!

Samo me pusti
Samo me pusti
May 12, 2017

Ništa ne brini, sve će biti u redu!

Capture

Rečenica koja ume da izludi onoga koji je u nevolji, u velikim problemima, na nesnošnjivim mukama. Još ako je onako usput izgovorena, ume više da deluje kao šamar nego kao prijateljski savet.

Ja to ovako posmatram. Ako vam se nekim slučajem ruka nađe u vatri, jer ponekad kad imamo velike probleme i život nas opasno pritisne, zaista nam se tako čini, kao da gorimo u vatri, bićete potpuno svesni činjenice da će doći trenutak kada ćete biti u mogućnosti da je iz vatre izvadite. Takođe  ste   potpuno svesni, u svakom trenutku bola i agonije kojima ste tokom procesa gorenja vaše ruke izloženi da taj proces ne može i neće biti večan, i da će „uskoro“ biti prošlost. U velikom broju slučajeva podsvesno znamo da će ishod problema ili nekakve neprijatne situacije , biti pozitivan i da stvarno, na kraju, ima šanse da baš sve bude u redu. Ali dok nam je ruka u vatri, od bola, straha, šoka i neverice zaista nismo u stanju da o tome uopšte razmišljamo. U ljudskoj je prirodi da samo želi  što pre ruku iz vatre da  iščupa. Svaki sekund ovakve patnje je predug.

Zato, dok onoga koji vam se požalio na muku u kojoj je, lomi bol i kida agonija, ništa mu neće značiti to vaše  – ne brini, sve će biti u redu. Zna on to i sam. Ali on ne živi u trenutku kada je sve u redu, nego u sadašnjosti koja mu je izuzetno bolna.

S druge strane, istina je da onaj koji sluša o tuđoj muci i nema načina da mu pomogne, zapravo ne zna šta drugo da kaže. Ne znam ko je smislio upravo to „biće sve u redu“, niti kako je ta fraza dospela na prvo mesto top liste i postala toliko popularna da se decenijama izgovara bez razumevanja i smisla, ali verujem da nikome nije stvarno pomogla.  U poslednje vreme meni sve više zvuči samo kao otrcana fraza.

Po mom mišljenju, korisnije je tog nekog samo saslušati. Pažljivo saslušati. Njemu je potrebno da iz sebe izbaci tu muku, da je naglas izgovori, nekada i po nekoliko puta, kao i da se isplače ili recimo izviče.

„Razumem te potpuno! Žao mi je što ti se to dešava.“

„Vidim da ti je teško! Volela bih da mogu da ti pomognem.“

„Drži se dok ne prođe! Tu sam ako treba pomoć, podrška, rame za plakanje, bilo šta!“

„Znam da imaš dovoljno snage da prebrodiš ovu krizu!“

„Tu sam! Nisi sam(a)!“

Rečenice će zavisiti od ličnog stila, ali shvatate poentu. Pusitite to da će sve  BITI dobro, čoveku na muci je potrebno nekakvo olakšanje SADA.  Ako ste pravi prijatelj dajte sve od sebe da mu to ponudite. Slušajte svaku reč, zagrlite ga ako treba, izvedite negde, možda u šetnju, negde na kafu, neka makar neko vreme zaboravi na svoje muke. Mora biti još rešenja sem te proklete rečenice koju svi ponavljaju u nedogled.

Samo prisutstvo iskrenog, dobrog  prijatelja je, kada je čovek u teškoj situaciji, sasvim dovoljno. Kada zna da nije sam oseća se snažnijim, smelijim. Kada zna da je voljen i da ga neko razume, oseća se vrednijim, moćnijim.  Nema boljeg leka za onog koga pritiskaju ozbiljni problemi od šolje kafe, para pažljivih ušiju, para suznih očiju, nekoliko zagrljaja i iskrenog srca za vašim stolom.

AUTOR
Bojana Čupić

LEKTURA I KOREKTURA
Ivana Kun
Ivana.kun021@gmail.com